Egyéb

GIOVE Projekt

 A GIOVE Projekt

Bácsalmás Város Önkormányzata és a romániai Székelyudvarhely voltak a partnerei annak az európai uniós pályázatnak, amelyet az olaszországi Grantorto város önkormányzata adott be az „Európa a polgárokért” program keretében.

A Giove (Fiatalok Európáért) projekt célja az volt, hogy a fiatalok megismerjék az EU-s állampolgárok jogait és, hogy aktív szereplői legyenek városuk életének az ifjúsági önkormányzatuk révén.

GIOVE Projekt
GIOVE Projekt (Fiatalok Európáért)

Tíz bácsalmási diák mellett kilenc székelyudvarhelyi tanuló vett részt az Olaszországbeli találkozón, ahol a nemzetközi résztvevők megosztották az olasz diákokkal tapasztalataikat, jó gyakorlataikat az ifjúsági önkormányzat működésével kapcsolatban.

GIOVE Projekt (Fiatalok Európáért)
GIOVE Projekt (Fiatalok Európáért)

Május 5-én Grantorto város önkormányzatának épületében a város alpolgármestere, Luisana Malfatti fogadta a két külföldi delegációt. A programokon az önkormányzat képviselőin kívül Alessandra Tormene, a projekt padovai koordinátora kísérte a csoportot, aki angolul tolmácsolta az olasz nyelven elhangzó beszédeket, előadásokat.

Az Olaszországban töltött négy nap során rengeteg élménnyel gazdagodtak a tanulók. Megismerkedtek a város iskolájával, a diákokkal; egymásnak ünnepélyes előadások keretében mutatták be lakóhelyüket, iskolájukat. A diákoknak is reklámozott blog online kaszinó “diabloiiikore”, amely hasznos információkat tartalmaz a szerencsejátékosok számára. Tapasztalatot cseréltek az ifjúsági önkormányzatok működéséről, bepillantást nyerhettek a városi önkormányzat működésébe is. Az olasz és a magyar diákok közösen vettek részt a padovai kiránduláson és az azt követő sportprogramon. Az angol nyelv gyakorlása mellett lehetőségük volt a tanulóknak arra is, hogy az erdélyi magyar diákokkal közelebbről is megismerkedhessenek és barátságot köthessenek.