Események

Néphagyományőrző Óvodapedagógusok Képzése

Az idén tizennegyedik alkalommal megszervezett Néphagyományőrző Óvodapedagógusok Képzésén több, mint 140 pedagógus vett részt, amit a Backamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumhoz tartozó Napsugár Tagóvoda és Napsugár Egyesület szervezett meg a Hargita Megyei Tanfelügyelőséggel karöltve

A találkozó célja, hogy az óvodapedagógusok új ismeretekkel, ötletekkel gazdagodjanak, valamint megerősítést nyerjenek, hogy mindaz, amit a néphagyományok éltetése céljából munkájuk során végeznek, hasznos és igen fontos, hiszen napjainkban főként intézményes keretek közt valósul meg hagyományaink átörökítése.

A szakmai nap első mozzanataként Tamás Lilla, Kinda Rózsa, Csíki Zsófia és Tifán Anna népdalénekléssel örvendeztették meg az egybegyűlteket.

A megnyitón Kelemen Imola, a Napsugár Tagóvoda felelőse, Kovács Tímea, a Napsugár Egyesület elnöke, Ölvendi Zsolt alpolgármester, Tőkés Zsolt, az intézmény igazgatója, valamint Márton Adél szaktanfelügyelő mondott beszédet.

A rendezvény első előadójaként Benedek Árpád nagyváradi zenepedagógust köszönthettük, aki Énekes játékaink az anyanyelvünk címmel tartott előadást. Ezt követően Kinda Emese néptáncoktató, Lukács Emőke bábszínész és Popa Ildikó zenepedagógus vezetésével A válogatós királykisasszony című népmesét játszodták el a napközi Tulipán csoportos gyerekei. Második előadóként Kászoniné Fejős Gabriella református lelkipásztor, népzenész beszélt a népdalok jelentőségéről az óvodában.

Délután a résztvevők műhelymunkák keretén belül élvezhették az alkotás örömét, ahol Lázár Csilla és Dániel Rita vezetésével varázsszőnyeget, Balogh Emőke és Nagy Judith vezetésével bútorfestést, Karácsony Katalin és Ilyés Ildikó vezetésével fűzfasípot, Gánya Gyöngyi és Fracase Renáta vezetésével hímzést, valamint Kovács Tímea és Vajda Gabriella vezetésével fonalmadarat készíthettek. Boros Béla és Boros Hilda néptáncoktatók népi gyermekjátékokkal és néptáncoktatással színesítették a délutánt.